“Kunst moet mensen aan het (glim)lachen maken”

door Shannen van Akkeren

Roosendaal,  Atelier Zij met d’r klei van Joke Schippers  is sinds kort online gegaan met een eigen website: http://zijmetdrklei.com. Hierdoor kan het atelier gezien worden als een nieuw professioneel kunstatelier in Roosendaal. Het atelier is door meer verdieping in boetseertechnieken, het geven van cursussen, het verkopen van de objecten op markten en het lanceren van een eigen website, steeds professioneler geworden. Ondanks het professionaliseren van het atelier, blijft voor Joke de belangrijkste drijfveer van Zij met d’r klei het plezier beleven aan kunst.

Atelier Zij met d’r klei bevindt zich in Roosendaal en het voornaamste werk van Joke bestaat onder andere uit geboetseerde figuren en sculptures. Steeds terugkerende elementen in de werken zijn het gebruik van bijzondere en bonte kleuren, het maken van geabstraheerde figuren en het werken met kant. Regelmatig worden de werken aangeboden op verschillende markten in de omgeving van Roosendaal en een aantal werken was in augustus en september 2015 te zien in een tentoonstelling in woonzorgcentrum St. Elisabeth. Ook worden er regelmatig workshops gegeven in het atelier. Al deze stappen hebben ervoor gezorgd dat een leuke vrijetijdsbezigheid uitgegroeid is tot een professioneel boetseeratelier. Joke wil echter vooral als een ‘hobbyist’ verder blijven werken omdat ze niet wil vastzitten aan specifieke opdrachten. “Ik vind het niet leuk om iets precies zo te maken als dat gevraagd wordt, er mag wel een richting gegeven worden, maar het blijft wel mijn ding.”

Het voornaamste doel dat Joke met haar kunstwerken wil bereiken, is dat men er blij van wordt. “ Mensen moeten kunnen (glim)lachen om mijn werken, ze moeten het bijzonder, apart, grappig of leuk vinden. ” Enkele voorbeelden die bij deze uitspraken passen zijn werken zoals een heel bol mannetje, een dierfiguur met hele bonte kleuren en een schildpad met dakterras.

Plezier beleven aan kunst of aan het maken van kunst vindt Joke het allerbelangrijkste. Dit blijkt ook uit hoe de interesse voor boetseren bij haar zelf ooit is ontstaan, dit gebeurde tijdens de handarbeid les op de middelbare school. “Ik moest van een blok klei allerlei vormen maken zonder iets van de klei af te halen en uiteindelijk moest er weer eenzelfde blok klei overblijven. Deze ervaring was zo leuk dat ik zelf verder ben gaan experimenteren”. Ze heeft daarna verschillende cursussen gevolgd en toen ze meer tijd had om te boetseren, heeft ze thuis een eigen ruimte ingericht. Naast het boetseren heeft Joke ook geëxperimenteerd met andere kunstvormen, maar het werken met klei bleef haar het meeste aanspreken.

Om zelf plezier te blijven houden in het boetseren zoekt Joke steeds naar nieuwe uitdagingen. “In de toekomst wil ik ook proberen meer abstracte werken te maken omdat dat mij erg aanspreekt en het een nieuwe uitdaging is.” Ook het begeleiden van cursisten was voor haar een uitdaging. “Er is best veel vraag naar dit soort cursussen omdat veel mensen zelf met hun handen willen werken. Tijdens de begeleiding van de cursisten wordt er veel meer van je gevraagd dan wanneer je voor jezelf werkt.”

 De inspiratie voor de kunstwerken komt van alle kanten, alles wat Joke om haar heen ziet, kan haar op nieuwe ideeën brengen. “Lijnen, motieven, voorwerpen, kranten kunnen allemaal een bron van inspiratie zijn”.

Juist de elementen die Joke toevoegt aan een meer algemeen ontwerp, zoals een rare hoed of een bonte strik, maken haar werken speciaal. Zo kan iets simpels een stuk bijzonderder gemaakt worden en juist die toegevoegde elementen zijn de leuke en grappige aspecten die men moet kunnen waarderen. Men moet plezier beleven aan de kunst van Zij met d’r klei.

 

 

 

Een gedachte over “Over mij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s